divendres, 8 d’octubre del 2010

15 etapes, 15 llocs imprescindibles


El nostre viatge abasta un continent, ens ha portat de la barrera gelada i poderosa que formen els Himalayas fins a les selves impenetrables de Sumatra. Dels carrers de Beijing a les illes desertes i paradisíaques de Palawan. Dels temples d'Angkor Wat als gratacels de Hong Kong, de la decrepita Rangoon a la fervorosa Mumbai. Al llarg de 311 dies i tantes altres nit, Asia s'ha desplegat davant nostre amb tota la seva bellesa, forca i diversitat. Quan vam marxar teniem un mapa farcit de noms mitics i seductors i un any per davant per explorar-los. Un viatge així no es prepara, s'improvisa, respon a impulsos i a les ganes d'anar encara una mica més lluny. Quan vam marxar Asia era una quimera, una fantasia, un somni que teníem... un any més tard es una realitat fascinant de selves, muntanyes, platges i ciutats embogides, un mon de monjos budistes, tuk tuks, tricycles i rickshaws, mesquites, temples i gratacels, trafic infernal, parades de menjar al carrer, pluges monsòniques, anècdotes i descobertes... I per sobre de tot Asia es ja un record, el somni d'una nit d'estiu molt llarga, un pedaç de memòria que viatja sempre amb nosaltres, l'enyorança d'un moment irrepetible, un recorregut memorable en el que no podria haver tingut 3 companys de ruta millors.

Toca triar, perquè vull, i decidir quin son, per mi, els 15 llocs imprescindibles. els meu highlights, com dirien els anglesos. 15 llocs que per si sols justifiquen un viatge cap a l'est i fan volar la imaginació. Estan en aquest ordre perquè d'alguna manera havia d'ordenar-los o classificar-los per poder escriure sobre ells, però estar mes amunt o mes avall en la llista no desmereix o exalça un lloc per damunt o per sota dels altres. Reviso la llista i hi ha tant per veure que alguns llocs meravellosos com Bagan (Birmania), Angkor Wat o Luang Prabang (Laos) s'han quedat fora, perquè no els puc posar tots i al cap i a la fi s'ha de triar.

Sigui com sigui, aquí va la meva llista, 15 llocs per somiar despert i saber que algun dia i tornarem....


1. Benares (Varanasi), India

No importa on vagis o el que facis per India, Benares es una ciutat que no s'esborara mai de la memòria. Cap lloc del país es tan carismàtic, emocionant, repugnant, colorit i aclaparador com aquest. Una sacsejada pels sentits. La vida i la mort en la seva vessant mes excessiva i màgica. L'experiencia mes absorbent del viatge.


2. Inle Lake, Birmania

Agafar una barca de matinada i endinsar-se en les aigües cristallines mentre el sol esvaeix la boira matinera i converteix el llac en un mirall que ho banya tot de blanc i difumina l'horitzó. Pescadors abillats amb lungis pescan amb les seves xarxes tradicionals en forma de gàbia cònica i remen enroscant el rem entre les cames. Una experiència única a Asia, un lloc que es grava en la memoria.


3. En moto de Hanoi a Sapa ,Vietnam

De Hanoi a Sapa. 6 dies en moto travessant camps d'arròs d'un verd impossible, plantacions de te, rius, cascades i muntanyes que esqueixen els núvols. Al final d'un dia esgotador i excitant, seure en una parada de fideus ambulants i assaborir un pho envoltat de dones i homes de les ètnies de les minoritàries del nord. Tot això sense veure un turista en 4 dies.


4. Hong Kong

Hong Kong es Blade Runner, una ciutat trepidant, un mar de gratacels enormes, farcit de carrerons on la vida d'Asia vibra a cada cantonada.


5. Ladakh, Himachal Pradesh, India

Els Himalayas d'India, un paisatge de muntanyes desolat i desolador, d'una bellesa que talla l'alè. Temples tibetans milenaris penjats a la vora de precipicis, rius platejats i salvatges que solquen les valls, glaceres grises que coronen pics de mes de 6000m.


6. Penang, Malaysia

India i Xina paret amb paret, Chinatown i little India a un tir de pedra. Una ciutat que ha sapigut combinar el millor de les dos cultures en un centre històric ple de vitalitat. Per mi, sens dubte, el lloc on millor es menja de tot Asia, un paradis pels amants del menjar.


7. Kawah Ijen, Java, Indonesia

Treballadors del sofre sorgeixen d'entre la boira portant carregues impossibles a les seves esquenes. Baixar al crater del Ijen es com anar fins a la porta del Infern.

http://la-fiebre-amarilla.blogspot.com/2010/09/java.html

8. Banaue, Luzon, Filipines

Perdudes al nord de la illa de Luzon, hi ha centenars de terrasses i camps d'arròs esculpits a la vessant de les muntanyes, cobrint una vall sencera. Agafar una motxilla i perdre's per entre els camps es una de les millors activitats que pot oferir Filipines.


9. Kelimutu, Flores, Indonesia

Desprès de 4 o 5 dies en moto per Flores, travessant selves i camps d' arròs, arribes a Kelimutu just a temps per veure com els primers raigs de sol il·luminen i encenen l'espectacle dels llacs de colors del volcà. El millor final pel un dels trajectes mes espectaculars que es pot fer per Indonèsia.

10. Calcutta, West Bengal, India

Calcutta es la ciutat que millora encarna totes les coses bones i dolentes que te India i la manera única en que es barregen constantment. Fàstic i bellesa es donen la ma en una ciutat que es una bogeria, India en estat pur.


11. Hanoi, Vietnam

Seure, amb una cervesa a la ma, en una de les incomptables parades de menjar dels carrers de l'Old Quarter de Hanoi i contemplar la vida bulliciosa i desbordant de la millor ciutat del Sud-Est Asiatic (Bangkok en segona posicio, pero es podria dir que es un emptat tecnic practicament). Festes clandestines al terrat de les cases, curses en moto de matinada, Uncle Ho, mercats, cultura i tradicio en una ciutat vibrant.


12. El Nido, Palawan, Filipines

Muntanyes de pedra calcaria recobertes de selva sorgeixen del mar per formar un laberint d'illes, llacunes i coves davant de la badia de El Nido, a Palawan. Unes de les millors platges del Sud-Est (llàstima del corall, els filipins pesquen amb dinamita).


13. Bukit Lawan, Sumatra, Indonesia

El trajecte per Sumatra culmina a Bukit Lawan, assegut al porxo d'una cabanya al mig de la selva, davant d'un penya-segat imponent i veient com els orang-gutans baixen a banyar-se al riu. Poso Bukit Lawan per no posar Sumatra sencer (cosa que seria una mica injust) com a Highlight.


14. Golden Temple, Amritsar, Punjab, India

El temple mes sagrat del Sijisme. Seure a la vora de la piscina d'aigua sagrada i deixar-se hipnotitzar pels cants i els resos, la bellesa del recinte daurat i la gracia dels Sijs amb els seus turbants de tots els colors.


15. Shwedagon Paya, Rangoon, Birmania

La pagoda daurada, que diuen guarda nou cabells de Gautama Siddaharta, el Buda, resplendeix en la posta de sol mentre centenars i centenars de fidels la rodegen i paren a reservar al seus peus. Veure com s'il·luminen les cares dels fidels quan estan davant del santuari paga la visita sencera.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada